Skip to main content
Joeles-bnr300px05
Joeles-bnr300px02
Joeles-bnr300px04
Joeles-bnr300px01
Joeles-bnr300px03
previous arrow
next arrow
PlayPause

Utiliteitsbouw (bestaand)


Per 1 januari 2021 is de methode om energielabels vast te stellen gewijzigd. De website wordt hier binnenkort op aangepast.

Een energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een gebouw is in relatie tot vergelijkbare typen gebouwen. Deze pagina gaat over energielabel utiliteitsbouw bestaand. Dat wil zeggen bestaande gebouwen/bedrijfspanden. Bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels, hotels.

Een energielabel utiliteitsbouw bestaand aanvragen

Bent u op zoek naar een energielabel voor uw bestaande gebouw (bedrijfspand)? Wij helpen u snel en vakkundig. Vult u het webformulier in dan doen wij u vlot een prijsaanbieding.

Direct prijs aanvragen

Voor het opstellen van een energielabel worden de volgende stappen doorlopen:

  1. We nemen contact met u op om een afspraak te maken voor de opname van het gebouw
  2. Het gebouw wordt bezocht en opgenomen; wij nemen bouwkundige en installatietechnische kenmerken op
  3. De gegevens worden verwerkt
  4. Het energielabel wordt afgemeld in de landelijke database.
  5. Het energielabel wordt naar u verzonden.

Een beter energielabel verkrijgen

Natuurlijk kunnen wij u ook adviseren wat u moet doen om een beter energielabel te krijgen. Dit noemen we een EPA maatwerkadvies. Klik hier voor meer informatie.

Een energielabel utiliteitsbouw bestaand is verplicht

Gebouweigenaren moeten bij verkoop of verhuur een energielabel van MG 2631 goed bij formaat hun gebouw beschikbaar hebben. Bij een nieuwe verhuring moet de gebouweigenaar het energielabel aan de huurder overhandigen. Bij een verkoop moet de verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleert of aan de verplichting tot het hebben van een energielabel wordt voldaan. Vanaf november 2016 hebben zij daartoe extra medewerkers ingezet.

Voor overheidsgebouwen die een publieke functie hebben geldt dat indien het gebouw >250m2 is, het energielabel op een voor het publiek zichtbare plaats moet worden opgehangen. Ook voor andere publieke gebouwen geldt dit, denk aan banken, supermarkten, restaurants, etc, maar dan alleen als het energielabel opgesteld is (als gevolg van een verkoop of verhuring na 1 jan 2008).

Niet verplicht is een energielabel onder andere in de volgende gevallen:

  • Bij monumenten
  • Bij kerken en moskeeën
  • Bij bedrijfshallen zonder kantoor- of winkelfunctie of dergelijke. Of als deze laatste bij elkaar <50m2 zijn.

Neemt u bij twijfel contact met ons op.