Energielabels
Per 1 januari 2021 is de methode om energielabels vast te stellen gewijzigd. De website wordt hier binnenkort op aangepast. |
Wat is een energielabel?
Een energielabel geeft, meestal met behulp van kleuraanduiding, aan hoe energiezuinig een gebouw of woning is in vergelijking met eenzelfde type gebouw of woning. Er zijn vier soorten energielabels.
Energielabel utiliteitsbouw
De twee soorten voor utiliteitsbouw zijn (utiliteitsbouw betreft alle niet-woningbouw, bijvoorbeeld kantoren, winkels, ziekenhuizen, hotels, zwembaden, etc):
- Energielabels voor bestaande bouw utiliteitsbouw. Klik hier voor meer informatie over energielabels voor bestaande gebouwen/bedrijfspanden (bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels, hotels).
- Energielabels voor nieuwbouw utiliteitsbouw. Klik hier voor meer informatie over het energielabel voor nieuwe gebouwen/bedrijfspanden. Ook voor nieuwe gebouwen is het verplicht een energielabel af te geven bij oplevering.
Energielabel woningbouw
De twee soorten voor woningbouw zijn:
- Het vereenvoudigde energielabel voor particuliere woningeigenaren. Klik hier voor meer informatie.
- De Energie-Index (voorheen energielabel) voor professionele woningeigenaren zoals woningcorporaties of beleggers in woningen. Klik hier voor meer informatie.
Het energielabel is verplicht
Het energielabel is verplicht bij verkoop of een nieuwe verhuring van een gebouw of zelfstandige woning. Deze verplichting bestaat al sinds 1 januari 2008.
Vanaf 1 januari 2015 wordt gehandhaafd door de overheid (ILT) en loopt u het risico op een boete als u niet aan de verplichting voldoet. Het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) voert deze controle uit. Er zijn uitzonderingen op de verplichting. Zie hiervoor verderop in de tekst.
Natuurlijke personen kunnen een bestuurlijke boete (last onder dwangsom) opgelegd krijgen van maximaal €405. Voor rechtspersonen is deze boete maximaal €20.250.
Overige informatie
Een energielabel wordt gebaseerd op bouwkundige en installatietechnische kenmerken. Het ziet op het energieverbruik van het gebouw/de woning. Niet op dat van de gebruiker(s). Omdat door verschillend gebruik het werkelijk energieverbruik van een gebouw of woning wel met een factor vier kan verschillen, kun je met behulp van het energielabel geen betrouwbare voorspelling doen van het werkelijke energieverbruik.
Een energielabel is 10 jaar geldig.