Skip to main content
Joeles-bnr300px05
Joeles-bnr300px02
Joeles-bnr300px04
Joeles-bnr300px01
Joeles-bnr300px03
previous arrow
next arrow
PlayPause

Energie-index voor woningen


Per 1 januari 2021 is de methode om energielabels vast te stellen gewijzigd. De website wordt hier binnenkort op aangepast.

Wat is een Energie-Index?

De Energie-Index (energielabel) is bedoeld voor (professionele) verhuurders. Bijvoorbeeld woningcorporaties of woningbeleggers die verhuren in de sociale sector. Verhuurders zijn verplicht het energielabel beschikbaar te stellen aan een nieuwe huurder. Bij het ontbreken van het energielabel kan de overheid een boete van maximaal €405 opleggen. Ook wordt de EI gebruikt om de hoogte van de maximale huurprijs volgens het WWS te bepalen.

Een Energie-Index aanvragen

Laat Joeles dit voor u regelen! Klik hier voor aanvraag van een vrijblijvende prijsaanbieding.

Direct prijs aanvragen

Voor het bepalen van de energie-index dient het volgende te gebeuren:

  • Wij maken een afspraak met u voor opname van de woning (en)
  • Bij de opname van de woning(en) inventariseren wij de bouwkundige en installatietechnische kenmerken
  • Wij verwerken deze gegevens
  • Wij melden de energie-index af in de landelijke database.
  • U krijgt de Energie-Index gemaild. Ook het door RVO meegeleverde vereenvoudigde energielabel krijgt u gemaild.

Optioneel: wij kunnen voor u in beeld brengen welke maatregelen u kunt nemen om een betere energie-index te krijgen. Lees hiervoor meer bij het EPA-W maatwerkadvies.

Meer informatie over Energie-Index

De Energie-Index wordt uitgedrukt in een getal (van EI 5,0 tot 0,0). Een EI is eigenlijk een uitgebreid energielabel. Er worden 150 kenmerken opgenomen door de energieadviseur. Dit in tegenstelling tot het vereenvoudigde energielabel voor particuliere woningeigenaren; die wordt op slechts 10 kenmerken bepaald.

De Energie-Index wordt aangestuurd vanuit de huurwetgeving. Met behulp van de EI kunt u de hoogte van de huur volgens het woningwaarderingsstelstel (WWS) bepalen.

Voor het formeel voldoen aan de plicht bij verkoop danwel verhuur is een vereenvoudigd definitief energielabel nodig. Daarom levert RVO bij registratie van de EI ook het vereenvoudigde energielabel mee. Bij RVO worden de opnamegegevens (ca 150 kenmerken) ‘getrechterd’ naar 10 kenmerken. Dat kan soms onverwachte uitkomsten geven.

Wordt verhuurd boven de liberalisatiegrens dan kan worden volstaan met een vereenvoudigd energielabel. Voor kamerverhuur (onzelfstandige woonruimten) is het niet mogelijk een energielabel of EI op te stellen. Dit is ook niet verplicht.

Nog meer info kunt u onder andere bij milieucentraal vinden.